31/5/11

Με σημαία τους μια... μπάλα!

Ο C-Not απ' το Σουδάν, ο Χασάν από την Σομαλία, ο Αμπντουλάχ απ' το Αφγανιστάν, ο Μοχάμεντ απ' το Ιράν, ο Λυμπέρης απ' την Καλαμάτα, ο Γιάννης απ' την Πάτρα, ο Θοδωρής απ' τον Βόλο, ο Αποστόλης από τα Χανιά… Διαφορετικές εθνικότητες, διαφορετικές ανάγκες, σίγουρα διαφορετικές γλώσσες, όλοι όμως λάτρεις της ίδιας θεάς: Της μπάλας!

Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες από οκτώ σημεία της Ελλάδας συναντήθηκαν στην πόλη της Πάτρας και μέσω του ποδοσφαίρου έστειλαν μήνυμα ενάντια σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού... Πιθανοτατα να έφτασε και μέχρι το λιμάνι, εκεί όπου παραμένουν οι παράγκες των Αφγανών και τα κρεμασμένα χέρια στα σύρματα της περίφραξης....

Το «SentraGoal» βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Αχαΐας, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε το πρώτο Πανελλήνιο τουρνουά ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό από την καμπάνια «Γκολ στην φτώχεια» της Εθνικής Αστέγων, με την στήριξη του Α.Ο. Γαλήνη και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (27-29 Μαΐου).

Οκτώ ομάδες από οκτώ πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Κοζάνη, Κομοτηνή, Αρχαία Ολυμπία, Βόλος και Πάτρα), έλαβαν μέρος στην διοργάνωση που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής με τον μεγάλο τελικό ανάμεσα στην Πάτρα και την Κοζάνη.

Και στην περίπτωση αυτή δεν έπαιξε ρόλο ο παράγοντας έδρα καθώς η ομάδα της Κοζάνης, υπό τις οδηγίες της Μαρίας Σακούλεβα και του Δημήτρη Λεούδη, o οποίος εκτελούσε χρέη... προέδρου κατάφερε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου νικώντας με 1-0 τους «οικοδεσπότες»…

Μαρία, προπονήτρια, γυμνάστρια και... διαιτητής!

«Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες που έλαβαν μέρος στην διοργάνωση και στα παιδιά τα δικά μας», μας είπε αρχικά η προπονήτρια της… πρωταθλήτριας Κοζάνης για να συμπληρώσει: «Ζήσαμε πρωτόγνωρες εμπειρίες, ήρθαμε πολύ κοντά με όλα τα παιδιά, όσο περνούσαν οι μέρες δεθήκαμε και όλες οι ομάδες δημιουργήσαμε σχέσεις μεταξύ μας και σίγουρα θα κρατήσουμε επαφές»…

Με σημαία τους μια... μπάλα! Το σίγουρο είναι πως η Μαρία Σακούλεβα… ξέρει από μπάλα καθώς εκτός από προπονήτρια της Κοζάνης είναι γυμνάστρια αλλά και… διαιτητής στην Δ' Εθνική κατηγορία. Η Μαρία δεν... πτοήθηκε ούτε από τον σκληρό ανταγωνισμό, ούτε από τα... καψώνια που τις έκαναν σχεδόν κάθε βράδυ οι παίκτες της. Τελικά, κατάφερε να τους οδηγήσει στον θρίαμβο, με την ομάδα να γνωρίζει την αποθέωση στην υποδοχή που διοργάνωσε η ΑΡΣΙΣ, κατά την επιστροφή της ομάδας στην Κοζάνη.
Με εξαίρεση την ομάδα της Αθήνας, όπου οι παίκτες λαμβάνουν μέρος στις προπονήσεις της Εθνικής Αστέγων, σχεδόν όλες οι υπόλοιπες ομάδες είχαν λίγα λεπτά… προπόνησης στα πόδια τους. Κάποιες, πάντως, παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα οργανωμένες όπως η ομάδα του Βόλου που «κατέβηκε» υπό τις οδηγίες των Αντώνη Δαλούκα και Κώστα Κόλκα.

Κάποιες άλλες χρειάστηκε να ξεπεράσουν πραγματικά εμπόδια για να φτάσουν στην Πάτρα όπως η ομάδα των Χανίων που αποτελείται στην πλειονότητά της από μετανάστες. Τα κατάφεραν όμως και έδωσαν το «παρών» σε αυτή την ξεχωριστή διοργάνωση.

Πάντως, η προπονήτρια της Κοζάνης έδωσε το ακριβές στίγμα: «Ξεκινήσαμε με 2-3 εβδομάδες προπόνηση, ενώ την τελευταία στιγμή χρειάστηκε να αλλάξουμε δύο παίκτες. Το σημαντικότερο ήταν να διασκεδάσουμε και να περάσουμε καλά. Οι συγκινήσεις ήταν απίστευτες. Ηταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία και θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην ομάδα Αστέγων και τον Χρήστο Αλεφάντη. Ελπίζω και εύχομαι μέσα από αυτό το πρώτο τουρνουά να διατηρήσουμε επαφή και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχιστεί».

Για το τέλος κράτησε τα… δικά της «ευχαριστώ»: «Θέλω να ευχαριστήσω την Αρσις Κοζάνης και τον Δημήτρη Λεούδη που με πρότειναν για την συγκεκριμένη θέση και με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους».

Μπιτσαξής: «Ο αθλητισμός δεν ανήκει μόνο στους ισχυρούς» 
Το «παρών» στο τουρνουά έδωσε και ο Πάνος Μπιτσαξής, καθώς η γενική γραμματεία αθλητισμού στήριξε την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή… Στις δηλώσεις του, στην κάμερα του «SentraGoal», ο γενικός γραμματέας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τόσο οι συγκεκριμένη όσο και ανάλογες προσπάθειες είναι ικανές να αλλάξουν την γνώμη του κοινού για τον αθλητισμό.
«Μπορούμε να κάνουμε πράξη μια βασική αρχή, ότι ο αθλητισμός είναι ένα δημόσιο αγαθό που ανήκει σε όλους τους Έλληνες και όλους τους κατοίκους της Ελλάδας χωρίς διακρίσεις. Δεν ανήκει μόνο στους ισχυρούς»…
Οι παράλληλες εκδηλώσεις της διοργάνωσης κορυφώθηκαν, το βράδυ του Σαββάτου, στην πλατεία Γεωργίου, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε υπαίθρια προβολή του ντοκιμαντέρ «Κλωτσιά στην φτώχεια», παραγωγής της εκπομπής «Μηχανή του χρόνου», ενώ ακολούθησε προβολή του μεγάλου τελικού του Champions League ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ελληνες και μετανάστες γέμισαν την... εξέδρα και αφού παρακολούθησαν την πρώτη παρουσία της Εθνικής Αστέγων στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κοπεγχάγης, πανηγύρισαν έξαλλα και τη νίκη των Καταλανών.

Η αυλαία της μοναδικής αυτής γιορτής έπεσε στον «Εσπερο», εκεί όπου πραγματοποιήθηκαν οι απονομές και η τελετή λήξης. Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου, με την ευχή «κάθε χρόνο και καλύτερη μπάλα και μεγαλύτερες φιλίες»…


Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ:

Τελικός:

Κοζάνη – Πάτρα 1-0 (5' Εντι Ατελάρ)
Μικρός τελικός:
Αρχαία Ολυμπία – Θεσσαλονίκη 2-1 στα πέναλτι
Θέσεις 5-6
Αθήνα – Κομοτηνή 2-3 (6-5)
Θέσεις 7-8
Βόλος – Χανιά 2-0 (7-8)

MVP: Νασίρ Τζιαμπί (Θεσσαλονίκη)
MVP τερματοφύλακας: Γιώργος Ανδρικόπουλος (Αρχαία Ολυμπία)
Fair play: C-Not (Βόλος)
Fair play: Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου