17/8/11

Ντρίμπλες στην πόλη

Ο όρος «η θερμοκρασία βρίσκεται στα ύψη» ταιριάζει απόλυτα με ό,τι βιώνει μια ομάδα νέων ανθρώπων, αυτές τις μέρες. Εδώ, όμως, ο όρος ξεφεύγει από τα αυστηρά του πλαίσια. Δεν περιγράφει μόνο τις καιρικές συνθήκες, αλλά και το συναίσθημα αυτών των παιδιών.
Πρόκειται για τα μέλη της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας αστέγων, που σε λίγες μέρες αναχωρούν για το Παρίσι, προκειμένου να συμμετάσχουν στο 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων.

Για πρώτη φορά φέτος η ομάδα απαρτίζεται κυρίως από παιδιά που ζουν και αγωνίζονται μακριά από τα αθηναϊκά τείχη. Ο Γρηγόρης και ο Κώστας είναι από τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας που τέσσερα χρόνια μετά ακόμα προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους. Ο Θοδωρής, ο Γιάννης και ο Αντώνης από το Βόλο. Ο Αρντίτ (Αρδηττός!) και ο Λέντι είναι από την Κοζάνη. Μόνο ο Λεωνίδας ζει στην Αθήνα.
Είναι μια ποδοσφαιρική παρέα που επιλέχθηκε μέσα από εκατοντάδες άλλα παιδιά που όλη τη χρονιά και με απόλυτη συνέπεια, έδιναν κάθε εβδομάδα το παρών στις προπονήσεις. Επιλέχθηκαν για να δοκιμάσουν το ποδοσφαιρικό όνειρο στα γήπεδα του Παρισιού, κάτω από το αυστηρό βλέμμα των «κατασκόπων» της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ και δεκάδων άλλων μεγάλων συλλόγων, αλλά πρωτίστως για να ενώσουν τις φωνές τους μαζί με εκατοντάδες άλλα παιδιά από όλα τα σημεία του πλανήτη και να βροντοφωνάξουν το κεντρικό σύνθημα της διοργάνωσης: «Γκολ στη Φτώχεια».
Η εθνική ομάδα αστέγων θα κάνει την πρώτη της επίσημη εμφάνιση στο ελληνικό κοινό αυτή την Πέμπτη (18 Αυγούστου, στις 13:00), προβάροντας, μάλιστα, για πρώτη φορά τις επίσημες εμφανίσεις της σε ένα ειδικό happening που θα ξετυλιχθεί στην πλατεία Μοναστηρακίου. Θα ανταλλάξουν πάσες με τον κόσμο (Αθηναίους και επισκέπτες), θα μοιράσουν ενημερωτικό υλικό για την ομάδα και την πρωτοβουλία «Γκολ στη Φτώχεια», θα δεχθούν τις ποδοσφαιρικές -και όχι μόνο- ευχές βετεράνων του ελληνικού ποδοσφαίρου που θα είναι εκεί για να τους… ξεπροβοδίσουν.
Την επομένη (Παρασκευή 19 Αυγούστου), η αποστολή θα μπει στο αεροπλάνο για το Παρίσι.
Στο φετινό 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο που ξεκινάει αυτή την Κυριακή στο Champs de mars (21 Αυγούστου) και θα διαρκέσει ως την άλλη Κυριακή (28 Αυγούστου), συμμετέχουν 64 χώρες. Η δε ομάδα μας θα μάθει τους αντιπάλους της στην πρώτη φάση της διοργάνωσης στην κλήρωση που θα γίνει το Σάββατο, στο φημισμένο Stade de France.
Η ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων είναι μια πρωτοβουλία της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια», που στόχο έχει την υποστήριξη του αγώνα που δίνουν συνάνθρωποί μας να ενταχθούν ή να επανενταχθούν σε μια ζωή φυσιολογική.
Ο Δήμος Αθηναίων και το Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των φίλων και υποστηρικτών της καμπάνιας «Γκολ στην Φτώχεια» και, βεβαίως, της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας αστέγων.
Κύριος υποστηρικτής της προσπάθειας είναι –για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά- το Hellenic Postbank-Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που ενισχύει με κάθε τρόπο τον αγώνα αυτό ενάντια στη φτώχεια και σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού.
Στην πρώτη γραμμή των υποστηρικτών της καμπάνιας βρίσκονται επίσης ο ΟΤΕ, η PROTASIS, η Interamerican και η Target-Sport.
Στο πλαίσιο της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια», όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά αθλητικών, πολιτιστικών και άλλων δράσεων, με στόχο της ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και, εν τέλει, την κινητοποίηση όλων μας ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό.
Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της ομάδας και της πρωτοβουλίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν ένα «κλικ» στην ιστοσελίδα www.streetpaper.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οπτικό υλικό:
Τ: 210 3302615, 6942 768470
Ε: chrisalef@gmail. com, diogenis.mko@gmail.com
Ι: www.streetpaper.gr, www.homelessworldcup.org
Facebook: ελληνική ομάδα αστέγων
Τ: www.twitter.com/homelessteamgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου